top of page

Xenobots 2.0: Yeni Nesil Canlı Robotlar

2020 yılında, Tufts Üniversitesi ve Vermont Üniversitesi'ndeki biyolog ve bilişim uzmanlarından oluşan bir ekip, "Xenobots" adlı kurbağa hücrelerinden oluşturulan; hareket edebilen, bir yükü itebilen, kendi kendine iyileşebilen ve diğer Xenobotlar ile sürü davranışı sergileyebilen biyolojik makineler yaratmıştı. Aynı ekip bu yıl, tek bir hücreden kendini oluşturan ve “kaydedilebilir hafıza” yeteneği gösterebilen yeni versiyon Xenobotları yarattı.


Yeni versiyon Xenobotlar daha hızlı hareket etme ve farklı ortamlarda gezinme yetilerine sahipken aynı zamanda ilk Xenobotlardan daha uzun ömürlüdürler. Gruplar halinde birlikte çalışabilir ve hasar gördüklerinde kendilerini iyileştirebilirler.


Tufts Üniversitesi biyologları, Xenopus Laevis kurbağasının embriyolarından kök hücreler alarak kendi kendilerine toplanmalarına ve daha sonra bazı hücrelerin siller (Cilia) üretmek için farklılaşmasına izin verdiler. Elle şekillendirilmiş kalp hücrelerini kullanmak yerine, doğal ritmik kasılmalarıyla Xenobotların hareketleri siller ile sağlanmıştır. Siller sayesinde bu sferoidal robotlar, yüzeyde hızla hareket etmelerini sağlayan bacaklara sahip oldular. Normal bir kurbağada siller, insanlardaki gibi mukoza yüzeylerindeki patojenleri ve diğer yabancı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olurken, Xenobotlarda hızlı hareketi sağlamak için tasarlandılar.




Profesör Levin, Xenobotlar hakkında; "Kullandığımız biyolojik malzemeler, ileride robotlarda uygulamak istediğimiz çoğu özelliğe sahip; hücreler, sensörler, motorlar, iletişim ve hesaplama ağları gibi hareket edebilir ve bilgiyi depolamak için kayıt cihazları gibi davranabilir. Xenobotların ve biyolojik robotların gelecekteki versiyonlarının yapabileceği bir şey, hücreler olgunlaştıkça kendi vücut planlarını oluşturmak ve sonra hasar görürlerse kendilerini onarmak ve restore etmektir. İyileşme, canlı organizmaların doğal bir özelliğidir ve bu Xenobot biyolojisinde yer almaktadır.” demiştir.


Profesör Levin, TED konuşmasında sadece küçük biyolojik robotların çevrede veya potansiyel olarak terapötik uygulamalarda yararlı görevleri yerine getirme konusundaki olağanüstü potansiyelini değil, aynı zamanda bu araştırmanın en değerli faydasının ne olabileceğine de dikkat çekmiştir.


“Robotları kullanarak tek tek hücrelerin nasıl bir araya geldiğini, iletişim kurduğunu ve daha büyük bir organizma yaratmak için nasıl uzmanlaştığını anlayabiliriz. Bu rejeneratif tıp için bir temel oluşturabilecek yeni bir modeldir.”


Orijinal habere buradan ulaşabilirisiniz.


bottom of page