top of page

Bakteri Enfeksiyonuna Karşı Biyomateryal Tabanlı Aşı

Harvard Wyss Enstitüsündeki araştırmacılar bakteri enfeksiyonuna ve septik şoka karşı koruma sağlayabilen biyomateryal bazlı aşı teknolojisi geliştirdiler. Vücut içine girdikten sonra ,bakteriyel patojenleri yakalar ve seçilen patojene bağışıklık tepkisini başlatmak için dendritik hücreleri toplar ve aktive eder.


Antibiyotiklerle kontrol altında tutulan bakteri enfeksiyonu, bakteri direnci arttıkça büyük bir problem oluşturuyor. Mikropların üretken doğasına rağmen , şu anda bağışıklık sistemimizi daha etkili şekilde savaşmaya hazırlayabilecek hiçbir aşımız yok.


Son teknoloji bunu değiştirmeyi amaçlıyor. Araştırmacılar tarafından ciVAX olarak adlandırılan sistem, daha önce geliştirilmiş iki teknolojiyi güçlü bir aşılama sisteminde birleştiriyor. İlk parçası çok çeşitli patojenleri bağlayabilen ve antikorun bir kısmı ile kaynaşmış Mannoz Bağlayıcı Lektin'den (MBL) oluşan bir protein sistemidir. İkincisi araştırma grubu tarafından daha önce kanser aşısı olarak geliştirilmiş, mezofor gözenekli silikadan oluşan bir iskele biyomateryalidir.


Bu kombinasyon, hedeflenen patojenden moleküllerin manyetik boncuklar üzerinden MBL’ye bağlanması ve boncukların küçük gözenekli bir silika biyomateryali ile birleştirilmesiyle sonuçlanır. Biyomateryal iskele dendritik hücreleri toplar ve onları aktive ederek bakteri moleküllerini lenf düğümleri içindeki bağışıklık sisteminin diğer elemanlarına sunarak söz konusu patojene karşı geniş bir bağışıklık tepkisi verir.




Çalışmadaki araştırmacılardan David Mooney “Şimdiye kadar tasarladığımız ve test ettiğimiz aşıların koruyucu güçleri ve uyardıkları bağışıklık tepkileri son derece cesaret verici vegelecekteki pandemikve biyolojik tehditlere karşı hızlı önlemlere kadar çok çeşitli potansiyel aşı uygulamalarının kapılarını açıyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.



Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page