top of page
Yazarın fotoğrafıFatma Zeriğ

Protez Kollar Gerçekliğe Bir Adım Daha Yaklaşıyor

Science Robotics de yeni yayımlanan bir çalışmaya göre , Cleveland Clinic’ teki araştırmacılar üst ekstremite ampütasyonları olan hastalar için ampütasyon olmadan düşünmelerini, davranmalarını ve işlev görmelerini sağlayan biyonik kol tasarladılar.


Bu biyonik kolda araştırma ekibi sezgisel motor kontrolü, dokunma ve kavrama kinestezi , eli açama ve kapatma gibi önemli işlevleri birleştiren bir sistem geliştirdiler. Ayrıca bu sistemde motor fonksiyon ile beyin-makine arayüzü protez kolda aynı anda ilk defa test edilmiştir. Beyin-makine arayüzü, hastaların uzuv sinirleriyle bağlantılıdır ve hastaların yapmak istediği eylem sonucu beyinlerinden proteze sinir sinyalleri göndermelerini ve çevreden gelen uyaranları tekrar beyine iletilmesini sağlar.


Duyuların yeniden canlandırılması hedeflendiğinde cilde küçük robotlarla dokunmak hastaların dokunma hissini algılamasını sağlayan duyusal reseptörleri aktive eder. Hastalar uzuvlarını hareket ettirmeyi düşündüklerinde , canlanan kas dokusu hareket etmek için bilgisayarlı protezle iletişim kurar. Ayrıca aynı kas dokuda bulunun küçük ve güçlü robotlar kinestetik duyu reseptörlerini titreştirir ve bu sayede protezi kullanan hastaların ellerini veya kollarını hareket ettiğini hissetmelerine yardımcı olur.
















Katılımcılar protezi giyerken, el ve kol işlevselliği gerektiren günlük davranışları yansıtan görevleri hata yapmadan yerine getirmişlerdir. Geleneksel protezlerin yerine kullanımı daha rahat olan bu protezlerin hastalara günlük yaşamlarında daha çok yardımcı olacağı düşünülüyor.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz,



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page