top of page

Doku Sertliğine göre Cilt Hastalıklarını Saptayan Yazılımsal Algılama Cihazı

Deri üstüne yumuşak, gerginlik algılayıcı disk yerleştirilmesi ile belki de cilt hastalıkları, müdahale edilmeden gerçek zamanlı olarak kısa sürede tespit edilebilir. Hong Kong Şehir Üniversitesinden bir bilim adamı ve araştırma ekibi, sedef hastalığı gibi derin doku patoloji teşhisi için otomatik ve müdahale edilmeden kullanılabilecek basit bir elektromekanik cihaz tasarladı. Elde edilen bulgular cilt kanserine veya dermatolojik hastalıklarının klinik değerlendirmesi için dayanak oluşturacaktır.


İnsan vücudunun, yumuşak dokularının sertliğinde kesin ve hızlı ölçümler sağlayan elektromekanik sistemler, patolojilerin, özellikle de cilttekilerin izlenmesi, teşhisi ve tedavisi için faydalı klinik bilgiler sağlayabilir. Algılamaya dayalı en son doku sertliği ölçüm teknolojisi, mikrometre ölçeğine kadar yalnızca üst derinin yüzeyselliklerini ölçebiliyordu.


Araştırma ekibi sorunu çözmek için gerçek zamanlı yüksek hassasiyetli değerlendirmeler yapabilen basit, minyatür elektromekanik bir cihaz tasarladı. Ekip, titreşimli akütatörü ve yumuşak gerilim algılayıcı levhayı entegre eden minyatür elektromanyetik disk sistemini derinin yaklaşık olarak 1 ile 8 mm derinliklerinde, derideki gerilme sertliğini gerçek zamanlı görüntülemek için kullandı. Cihazın performansı insan derisi, hidrojeller ve domuz derisi gibi çeşitli sentetik ve biyolojik malzemelerle değerlendirildi.


Dr. Yu “Lezyonlar cilt elastikiyeti ve hidrasyonundaki farklılıklar nedeniyle yakındaki dokudan daha fazla sertlik sergiledi. Bunun gibi mekanik algılama sistemleri, cilt lezyonlarını hızlı tanıma ve hedeflemede klinik öneme sahiplerdir.” şeklinde açıkladı. Kanser dokusunun doku yumuşaklığı normal hücrelere göre farklı olduğundan cilt kanseri ve cilt tümörü gibi durumlarda tanısal biyobelirteç olarak kullanılabileceğini belirtti.


Cihazın kalınlığı yaklaşık 2,5 mm ve temas alanı yaklaşık 2 cm²’dir. Cildin hem tüylü hem de tüysüz bölgelerinde aksamadan çalışır. Çalışma mekanizması, sanal gerçeklik için cilde entegre dokunsal bir ara yüz şeklinde uyarlanmıştır.



Dr. Yu, ayrıca cihazlarının yaşlanma, hidrasyon kaybı veya ilişkili dermatolojik bozukluklar gibi çeşitli koşullar altında cildin fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi için kullanılma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, “ Yakın gelecekte, bu teknolojinin insanların cilt sağlığını basit bir giyilebilir cihazla istedikleri zaman izleyebilmesine imkan vereceğine inanıyoruz .” demiştir.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.



bottom of page