top of page
Beyza Beyaz

Beyin Stimülasyonu ile İnsanın Zihinsel İşlevini Arttırmak

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Massachusetts Genel Hastanesi'ndeki araştırmacılar, insan üzerindeki pilot çalışmalarında (tam ölçekli bir araştırma projesinin performansından önce fizibilite, süre, maliyet, olumsuz olayları değerlendirmek ve çalışma tasarımını iyileştirmek için yürütülen küçük ölçekli bir ön çalışmadır) yapay zekayı, elektriksel beyin stimülasyonu ile birleştirerek kendi kendini kontrol etmek ve zihinsel esneklik gibi belirli beyin işlevlerini geliştirmenin mümkün olduğunu gösterdiler.



Nature Biomedical Engineering'de yayınlanan araştırmanın yazarı olan Prof. Dr. Alik Widge; bulguların Boston'daki Massachusetts Genel Hastanesi’nde, epilepsi nedeniyle beyin ameliyatı geçiren 12 hasta arasında yürütülen bir insan çalışmasından elde edildiğini; beyin aktivitesini kaydetmek ve nöbetlerin nereden geldiğini belirlemek için beynin her yerine yüzlerce küçük elektrot yerleştirilen bir prosedür uyguladıklarını yazdı.


Bu çalışmada Widge, Massachusetts Genel Hastanesi’nden epilepsi araştırmalarında uzman olan Dr. Sydney Cash ve beyin stimülasyonunda uzman olan Dr. Darin Dougherty ile işbirliği yaptı ve küçük miktarlarda elektrik ile uyarıldığında hastaların zihinsel işlevlerini iyileştiren ve “The Internal Capsule” denilen bir beyin bölgesi belirlediler. (Beynin bu kısmı bilişsel kontrolden ve çoğu akıl hastalığında bozulan bir düşünce veya bir davranıştan diğerine geçiş sürecinden sorumludur. )


Araştırmacılar, stimülasyondan sonra hem hareketlerinden hem de doğrudan beyin aktivitelerinden hastaların bilişsel kontrol yeteneklerini izleyebilmek için algoritmalar geliştirdiler.


Widge, "Bu sistem beyin aktivitesini okuyabilir, bir hasta zorluk yaşadığında buradan kodunu çözebilir ve beyne küçük bir elektrik stimülasyonu uygulayarak onları bu zorluğun ötesine geçirebilir","Sık kullandığım benzetme elektrikli bir bisiklettir. Birisi pedal çevirirken zorluk çektiğinde, bisiklet bunu algılar ve güçlenir. Bunun eşdeğerini insanın zihinsel işlevi için yaptık.” dedi.


Bu çalışma;

  • Akıl hastalığına bağlı belirli zihinsel bir işlevin, kesin olarak hedeflenen elektrik stimülasyonu kullanılarak güvenilir bir şekilde geliştirilebileceğini;

  • “The Internal Capsule” beyin yapısının özellikle bilişsel güçlendirme için etkili olan belirli alt bölümleri olduğunu;

  • Kontrolör olarak kullanılan kapalı döngü algoritmasının, rastgele zamanlarda uyarmaktan iki kat daha etkili olduğunu gösterdi.


Örneklerdeki bazı hastalarda epilepsiye ek olarak belirgin bir anksiyete (kaygı bozukluğu) vardı. Bilişsel güçlendirici uyarı verildiğinde hastalar, kaygılarının daha iyi olduğunu bildirdiler. Çünkü düşüncelerini sıkıntılarından uzaklaştırıp istediklerine odaklanabildiler.

Widge; bu yöntemin şiddetli ve ilaca dirençli anksiyete, depresyon veya diğer rahatsızlıkları olan hastaları tedavi etmek için kullanılabileceğini öne sürdü. “Semptomları bastırmaya çalışmak yerine, hastalara kendi zihinlerini kontrol etmelerini sağlayan bir araç verebiliriz”, "Onları tekrar sürücü koltuğuna oturtabilir ve yeni bir temsil duygusu hissetmelerine izin verebiliriz." dedi.

Stimülasyon; canlı bir organizmanın genellikle dokunma duyusu ile sinirlerini harekete geçiren, insanlarda ve hayvanlarda beyine gönderdiği sinir hücreleri yoluyla kendisine temasta bulunan nesne veya canlıyı algılamasıdır.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

コメント


bottom of page