Hemen hemen her dönemde konuşulmuş ve filmlere konu olmuş düşünce okuma konusuna bir de biz bakalım.
BrainGate ile başlamak gerekir ise kısaca vücut fonksiyonlarında zarar bulunan kişiler için tasarlanmış hala geliştirme aşamasında olan bir beyin implantıdır.
Bu gelişmelerin önemli bir parçası olan beyin bilgisayar arayüzü (BCI) motor fonksiyonlarını kaybetmiş veya nörolojik hastalığa sahip kişiler için oldukça işlevseldir. Hareket düşüncelerini beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde dijitalleştirip gerçeğe dökebiliyoruz.
Beyinden alınan bilgilerin bilgisayara iletilmesi için gerekli olan kabloları tahmin edebiliyorsunuzdur. Gelinen son durumda sadece kablolu BCI değil kablosuz BCI’lar da mevcuttur ve bu gelişme sayesinde kullanım alanı sınırları bir hayli genişletilmiştir.
Dışa bağımlı hastalar için yeni bir BCI teknolojisi geliştirmek için Brown Üniversitesi, Massachusetts Genel Hastanesi ve Stanford Üniversitesi dahil olmak üzere ortak birçok kurum ortak bir çalışma yürütüyor.
Bu kalabalık ekibin biyomedikal mühendisliği üzerine yayımlanan son bir çalışmasında, BWD isimli yeni kablosuz BCI denemesi yapıldı. İki farklı yaş grubunda olan hasta üzerinde yapılan BWD çalışması, kablolu BCI sistemleri ile çalışmalar için kullanılan aynı bağlantı noktaları aracılığıyla, iki 96 kanallı silikon mikroelektrot dizisine bağlanır, implante edilmiş elektrotlar, ön lobun bir kısmından, özellikle de motor kontrolden sorumlu bir beyin bölgesinden nöral aktiviteyi tespit eder. Bu işlemin devamında sinyal güçlendirilir. Sonrasında ise hastanın tetiklenmek istenilen bir uzvu hareket ettirmeyi planladığını belirtmek için filtrelenir. Bu sırada hastalar bilgisayardaki imleci oynatmayı denemişlerdir.
Önceden kullanılmış olan kablosuz BCI’ler, BrainGate’in bant uygunluğunda olmadığı için bazı sorunlar yaşanabiliyordu. Fakat BWD’ ler kullanıldığında gösterme ve tıklama hızlarında bir düşüş yaşanmadığı gözlendi
Önemli detaylardan biri ise laboratuvar dışında kullanılabilen bu teknolojinin güç tüketimi azaltıldığında 36 saate kadar dayanabiliyor olması.
BrainGate’in klinik araştırma lideri Leigh Hochberg ‘‘Bu sistemle, daha önce neredeyse imkansız olan bir şekilde, evde, uzun dönemlerdeki beyin aktivitesine bakabiliyoruz. Bu, felçli insanlar için sorunsuz, sezgisel, güvenilir iletişim ve mobilite restorasyonu sağlayan kod çözme algoritmaları tasarlamamıza yardımcı olacak ”diyor.
“With this system, we’re able to look at brain activity, at home, over long periods in a way that was nearly impossible before. This will help us to design decoding algorithms that provide for the seamless, intuitive, reliable restoration of communication and mobility for people with paralysis,”
Şu anda yasal onay için hazırlanan bu yeni teknoloji umuyoruz ki birçok hastanın yüzünü güldürür.
Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.
Comentarios