top of page
Perihan Aydoğdu

Alzheimer Hastalığının Sebep Olduğu Bilişsel Bozukluklar için Hayat Dolu Yeni Bir Yol

Alzheimer hastalığının sebep olduğu bilişsel işlev kaybı, farelerde protein sentezlenmesi sonucu elde edilen bulgular ile sentetik farmasötiklerin hafıza oluşumu için gerekli olan beyin hücrelerinin aktivitesinin kurtarılabileceğini gösterdi.


New York Üniversitesi Nöral Bilimler Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Mauricio Martins Oliveira, ‘Bu çalışma Alzheimer hastalığından etkilenen beyinlerde bozulmuş protein sentezinin farmakolojik bir yaklaşımla tersine çevrilmesinin mümkün ve aynı zamanda etkili olduğunu gösteren ilk çalışmadır.’ açıklamasında bulundu.

This work is first to show that reversing impaired protein synthesis in brains afflicted by Alzheimer’s disease through a pharmacological approach is not only feasible, but also effective.’

‘Beyindeki yeni proteinlerin sentezi, uygun nöral fonksiyon ve özellikle hafıza konsolidasyonu için gereklidir. Biz ve diğerleri daha önce beyin protein sentezindeki bozuklukların Alzheimer hastalığı deney farelerinde hafıza eksikliğine neden olduğu ve Alzheimer hastalarının beyinlerinin bozulmuş protein sentezi belirtileri gösterdiğini göstermiştir. Bu nedenle beyindeki protein sentezinin Alzheimer hastalığında hafıza işlevlerini iyileştirmek için bir yaklaşım olup olamayacağını kendimize sorduk.’ dedi Brezilya’nın Rio de Janeiro Federal Üniversitesi (UFRJ) Biyofizik Enstitüsünde profesör olan Sergio Ferreiro.

The synthesis of new proteins in the brain is essential for proper neural function and, notably, for memory consolidation.We and others have previously shown that impairments in brain protein synthesis contribute memory deficits in Alzehimer’s disease model mice, and that the brains of Alzheimer’s patients exhibit clear signs of impaired synthesis might be an approach to improve memory function in Alzheimer’s disease.’


New York Üniversitesi Sinir Bilimleri Merkezinde profesör olan Eric Klann, ‘Alzheimer hastalığının komplike yapısını düşünürsek, bilişsel yetenekleri etkili bir şekilde geliştiren anormal moleküler yolları tanımlamak ve hedeflemek uğraştırıcıdır.’ diye ekliyor. Aynı zamanda NYU dan bir profesör, ‘Elde ettiğimiz bulgular atlama-başlangıç protein sentezinin kayıp bilişsel işlevleri canlandırabileceğini gösteriyor. Çalışmaların bu yıkıcı hastalığın tedavisinde ileriye doğru bir adım olarak hizmet edebileceğini umuyoruz.’ dedi.

‘ Given the complex nature of Alzheimer’s disease, identifying and targeting abnormal molecular pathways that effectively improve cognition has been challenging,’

‘ Our findings show that jump-starting protein synthesis in the brain can revive lost cognitive function. We hope that this work can serve as a step forward in treating this devastating disease.’

Bu çalışmada sentetik bir molekül olan ve protein sentezini arttırabilen ISRİB (Entegre Stres Tepkisi Engelleyicisi)'ye odaklanıldı. Özellikle hücresel protein sentezinin başlatılması hedeflenen ISRİB maddesi, San Francisco'daki California Üniversitesinden Peter Walter tarafından geliştirildi. New York Üniversitesi ve UFRJ araştırmacıları, ISRİB'nin beynin öğrenme ve hafıza yeteneğini geri kazanıp kazanamayacağını anlamaya çalıştılar.


Öncelikle, araştırmacılar ISRİB'nin bazı bilişsel işlemleri yeniden kurmak için çalışabileceği varsayımında bulundular ve yapılan araştırmalar sonucunda Alzheimer hastalarının protein sentezi mekanizmasının temel bileşenlerinin tükendiğini ve protein sentezinin bozulduğunu göstermiştir. Daha sonra bir labirentte gezinmek gibi yapılan hafıza testleri sonucunda ISRİB'nin farelerdeki hafıza fonksiyonlarını ve protein sentezini tekrar gerçekleştirebileceğini gösterdiler. Ayrıca ISRİB'nin ileri seviye Alzheimer benzeri hastalıklarda da bilincin geri kazanılıp kazanılmayacağını test ettiler ve olumlu sonuçlar gözlemlediler. Sonuç olarak yapılan çalışmalar, ISRİB’nin Alzheimer için işe yarayabilir olduğunu göstermektedir.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page