top of page

10.500 Elektrotla Donatılmış Retina İmplantları

Retina implantları, görme yetisini kaybetmiş insanlarda görmeyi geri kazanma vaadini taşır. İsviçre'de geliştirilen yeni bir retina implant'ının, kaybolan görüş açısını önemli bir ölçüde geri getirebileceği bildirildi. 15 yılından bu yana Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nden (EPEL) mühendislerinden oluşan ekip, kamera donanımlı akıllı gözlükler ve bir mikro bilgisayarla çalışan bir retina implantı geliştiriyor. Geliştirilen implant, retinadaki göz siniri hücrelerinin zarar görmesi nedeniyle görme yetisini kaybetmiş kişilere yapay bir görüntü sağlayabiliyor.

Diego Ghezzi, "Geliştirdiğimiz sistem elektrotlarla retina hücrelerinin uyarılması sayesinde görme engelli kişilere bir tür yapay görüş sağlamak üzere tasarlandı" dedi.

Bir santimetre genişliğindeki implant, gözün arkasındaki retinaya yerleştiriliyor. Sonraki aşama da akıllı gözlüğe yerleştirilen kamera ile kullanıcının görüş açısını görüntülüyor ve elde edilen veriyi gözlüğün ucundaki mikrobilgisayara gönderiyor. Mikrobilgisayar veriyi ışık sinyallerine dönüştürüp bu sinyalleri retina implant'ındaki elektrotlara aktarılıyor. Aktarılan sinyaller ile 10 binden fazla elektrot retinayı uyarıyor, böylece kullanıcı görüntünün basit, siyah beyaz bir versiyonunu görebiliyor. Elde edilen görüntü ışık noktacıklarından oluşuyor ve kullanıcıların şekilleri anlamak için bu noktacıkları yorumlamayı öğrenmesi gerekiyor.


Ghezzi bu durumu , "Bu, gece gökyüzündeki yıldızlara bakıp belirli takımyıldızlarını öğrenmeye benziyor." şeklinde açıklıyor.


Mühendisler, klinik deneyler için onay bekleyen implant'ın özellikle sanal gerçeklik gözlüklerinde beklenen başarıyı sağladığını kaydetti. Tek sorun, sistemin henüz insanlar üzerinde test edilmemiş olmasıdır.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page