top of page

Şiddetli Ağrı Tedavisi için Yeni Tip Omurga İmplantları

Mühendislerden ve klinisyenlerden oluşan bir grup, invazif cerrahiye ihtiyaç duymadan en şiddetli ağrı formlarını tedavi etmek için ekstra ince, şişebilen bir cihaz geliştirdiler.


Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, geliştirilen bu cihazda, mikro akışkan ve ultra ince elektronik tekniklerini kullanmışlardır.


Cihaz yaklaşık bir saç teli kadar ince. Küçük bir silindire sarılıp iğne yardımıyla omuriliğin epidural boşluğuna, yani enjeksiyonların ağrı kontrolü için uygulandıkları bölgeye enjekte ediliyor.


Cihaz doğru konumda olduğunda su veya hava ile şişerek omuriliği kaplayacak şekilde bulunuyor. Bir pals jeneratörüne bağlandığında, ultra ince elektrotlar omuriliğe küçük elektrik akımları göndermeye başlıyor ve bu da ağrı sinyallerini bozuyor.


Cambridge Mühendislik Departmanından Dr. Christopher Proctor “Amacımız, klinik olarak etkili ancak karmaşık ve riskli cerrahi içermeyen bir cihaz yapmaktı. Yaşam değiştiren bu tedavi birçok insanın iyileşmesini sağlayacaktır.” şeklinde açıklamada bulundu.


Araştırmacılar cihazı in vitro çalışmalarda ve kadavra modeli üzerinde denediler ve doğruladılar. İki ila üç yıl içinde hastalarda testlere başlamayı umuyorlar.


Cambridge'in Klinik Sinirbilimleri Bölümü'nden Dr.Barone “Cihazı yapma şeklimiz,omurganın daha geniş alanlarını daha doğrulukla kaplamak için daha fazla elektrot ekleyebilir veya daha büyük hale getirebiliriz. Bu uyum yeteneği, cihazımızı omurilik yaralanması, felç veya Parkinson hastalığı gibi hareket bozuklukları hastalıkları için potansiyel bir tedavi haline getirebilir. İnvaziv cerrahi gerektirmeyen bu cihaz pek çok insanı rahatlatabilir.” dedi.


Orijinal haber buradan ulaşabilirsiniz.


bottom of page