top of page

Şarj Olmaya İhtiyaç Duymayan Akıllı Kumaşlar

Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, manyetik rezonans eşleşmesi (magnetic resonance coupling) olarak bilinen bir süreçte yakındaki Wi-Fi ağlarından ve radyo dalgalarından elektrik toplayabilen ve böylece pil gibi güç kaynağına ihtiyaç duymayan akıllı giysiler yapabilmek için bir kumaş geliştirdiler. Kumaşlar su tutmuyor ve tamamen makinede yıkanabiliyor, bu da onları günlük yaşamda kullanım için pratik hale getiriyor.


Hâlihazırda var olan sayısız giyilebilir cihaz, hareket halindeyken sağlığı izlemeyi kolaylaştırıyor ve genellikle akıllı telefonlarla kablosuz olarak iletişim kurabiliyor. Ancak, genellikle düzenli olarak şarj edilmesi veya pilinin değiştirilmesi gerekiyor ve normal giysiler gibi çamaşır makinesinde yıkanamıyorlar. Geliştirilen bu teknoloji sayesinde araştırmacılar bir gün hepimizin “akıllı giysiler” giyebileceğimizi öngörüyorlar.


Teknoloji, ipek-nanokarbon kompozitten oluşan omnifobik (sıvı geçirmez) ipek bazlı bobinlerin kumaşlara dikilmesini içeriyor. Araştırmacılar kumaşları su itici hale getirmek için kaplamaya hidrofobik moleküller de eklediler. Kaplama kumaşı kısıtlamıyor,giysiler esnekliğini ve nefes alabilirliği koruyor. Bir diğer olumlu yanı ise bu kumaşlar büyük ölçekli dikiş tesislerinde üretilebilir.


Purdue Üniversite’sinin basın açıklamasında, araştırmacı Ramses Martinez, "Akıllı giysileri yüksek oranda hidrofobik moleküllerle kaplayarak onları suya, yağa ve çamura karşı dayanıklı hale getirebiliyoruz. Bu akıllı giysilerin lekelenmesi neredeyse imkansız hale getiriyor ayrıca su altında kullanılabiliyor ve yüzeylerine dikilen elektronik bileşenlere zarar vermeden çamaşır makinelerinde yıkanabiliyor... Her yerde bulunan Wi-Fi sinyalleriyle güçlendirilen bu tür giyilebilir cihazlar, giysileri yalnızca bizi sıcak tutan bir giysi olarak değil, aynı zamanda günlük yaşamımızda bize yardımcı olmak, sağlığımızı izlemek ve bizi hastalıklardan korumak için tasarlanmış giyilebilir araçlar olarak düşünmemizi sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.




Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page