top of page
Beyza Beyaz

"Zihin Yazımı" Yazılımı İle Düşünceler Kelimelere ve Cümlelere Çevirilebilir

Stanford’daki bilim insanlarının geliştirdiği yazılım sayesinde “zihinsel el yazısı” ekranda kelimeler ve cümlelere dönüşebilir.


Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yapay zeka yazılımını beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) adı verilen ve tam vücut felci olan bir hastanın beynine yerleştirilen bir cihazla birleştirdiler. Yazılım, hastanın el yazısıyla ilgili düşüncelerini bilgisayar ekranındaki metne hızlı şekilde dönüştürmek için BBA'daki bilgilerin kodunu çözebildi.


Hasta, bu yeni yaklaşım ile 2017 yılında yine Stanford araştırmacıları tarafından geliştirilen daha önceki yöntemi kullanarak yapabileceğinden daha hızlı bir şekilde yazdı.


Beyin cerrahisi profesörü Jaimie Henderson, “Nature'da bugün (12 Mayıs 2021) yayınlanacak yeni bulgular, üst uzuvlarının kullanımını veya konuşma yeteneklerini kaybeden dünya çapında insanın yararına olacak ilerlemeleri hızlandırabilir, omurilik yaralanmaları, felçler için bir çare olabilir.” dedi. Bu yaklaşımın, felçli bir kişinin aynı yaştaki sağlıklı bireylerle neredeyse aynı hızlarda cümleler oluşturmasına izin verdiğini ve amacın metin yoluyla iletişim kurma yeteneğini geri kazanmak olduğunu da ekledi.


Çalışmada T5 olarak adlandırılan katılımcı, 2007'de omurilik yaralanması nedeniyle neredeyse boyun altındaki tüm hareketlerini kaybetti. Dokuz yıl sonra, Henderson sol tarafa her biri bebek aspirini büyüklüğünde iki beyin-bilgisayar arayüzü çipi yerleştirdi. Her bir çip, el hareketini yöneten, beynin en dış yüzeyinin bir bölgesi olan motor korteksin bir bölümünde ateşlenen nöronlardan sinyalleri toplayan 100 elektrota sahipti.


Bu sinirsel sinyaller, yapay zeka algoritmalarının sinyalleri çözdüğü ve T5’in amaçlanan el ve parmak hareketini tahmin ettiği bir bilgisayara kablolar aracılığıyla gönderildi. Algoritmalar, elektrik mühendisliği profesörü Henderson, Krishna Shenoy ve Vivian Willett. M. Lim tarafından yönetilen Stanford Sinir Protezleri Çeviri Laboratuvarı'nda tasarlandı.


Willett, "Beynin, vücudun bu hareketleri gerçekleştirme yeteneğini kaybetmesinden tam on yıl sonra ince hareketleri yazma yeteneğini koruduğunu ve el yazısı gibi, değişen hızları ve eğimli yörüngeleri içeren karmaşık hareketlerin, kullandığımız yapay zeka algoritmaları tarafından, imleci düz bir şekilde hareket ettirmek gibi hareketlerden daha kolay ve daha hızlı yorumlanabileceğini öğrendik. Alfabetik harfler birbirinden farklı olduğundan ayırt edilmesi daha kolay. " dedi.



Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page