top of page

Yeni Nesil Cerrahi İplikler



Cerrahide dikişler yaraları kapatma da ve iyileşme süresini hızlandırma amacı ile kullanılmaktadır.Geleneksel dikiş uzun zamandır kullanılmakta ancak belirli noktalarda doku onarımı için ideal olmaktan çıkmaktadır. Tercih edilen malzeme, doku ile arasındaki mekanik uyumsuzluğu ve yetersiz işlevselliği sebebi ile belirli noktalarda eksikliklere sahiptir. Sert lifler, hassas dokuları kesip hasar verebilir, bu da rahatsızlığa ve ameliyat sonrası komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Bu soruna çözüm bulmak amacı ile McGill Üniversitesi ve INRS Énergie Matériaux Télécommunications Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, insan tendonundan ilham alarak yenilikçi sert jel kılıflı (TGS) sütürünü geliştirdiler.






Geliştirilen bu sütür için araştırmacılar, hem sert hem de güçlü olan insan vücudunda bulunan endotenon kılıftan ilham almışlardır. Elastin ağı ile güçlendirirp, kolajen lifleri ile birbirine bağlayan endotenon kılıf aynı zamanda yaralanmalardaki doku onarımı için gerekli malzemeleri de sağlamaktadır. Bunlarla birlikte araştırmacılar; sütürün , bir hastanın ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş ilaç sağlamak için TGS sütürlarının tasarlanabileceğini de söylemektedir.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page