top of page

Vücut Fonksiyonlarını Ultrasonla Gözlemleyebilen Küçük Kablosuz Çipler

İmplante edilen tıbbi cihazlar, biyolojik sinyalleri gözlemlemek , fizyolojik işlevleri desteklemek, hastalıkları tedavi etmek için kullanılarak milyonlarca insanın yaşam kalitesini iyileştirir. Araştırmacılar, bu cihazların canlı içinde ve doğal durumdaki fizyolojik gözlemleri için kablosuz ve minyatürleştirilmiş şeklini tasarlamakla daha fazla ilgileniyorlar. Bu cihazlar hem teşhis hem de tedavi süreçlerinde sıcaklık, kan basıncı, glikoz ve solunum gibi fizyolojik durumları gözlemlemek için kullanılabilir.


Çalışmaları 7 Mayıs’ta Science Advances ‘te çevrimiçi olarak yayınlanan Kolombiya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar çalışmasında, dünyanın en küçük çipli sistemini yaptıklarını ve toplam hacminin 0,1 mm³ ten daha az, ancak mikroskop altında görülebilen bir toz zerresi kadar küçük, olduğunu bildirdiler.




Lau Family elektrik mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği profesörü olan çalışmanın lideri Ken Shepard, “İşleyen bir çipi ne kadar küçük yapabileceğimize dair sınırları nereye kadar zorlayabileceğimizi görmek istedik. Bu ‘çip sistemi’ için yeni bir fikir. Bu çip tek başına işleyebilen tam bir elektronik sistemidir. Bu, farklı şeyleri algılayabilen, klinik uygulamalarda kullanılabilen ve sonunda insan kullanımı için onaylanan kablosuz, minyatürleştirilmiş implante edilebilir tıbbi cihazlar geliştirmek için devrim niteliğinde olmalıdır.” dedi.

Ekip ultrasonu hem güç sağlamak hem de cihazla kablosuz olarak iletişim kurmak için kullandı. Çipin üzerindeki ultrason ile doğrudan iletişim ve güç sağlamak için de "anten" ürettiler.


Shepard, "Bu, 'Moore'dan daha fazlası' teknolojisinin güzel bir örneğidir- yeni bir işlev sağlamak için standart bütünleyici metal oksit yarı iletken üzerine yeni malzemeler ekledik. Bu durumda, akustik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek için piezoelektrik malzemeleri doğrudan entegre devreye ekledik. " şeklinde açıkladı.


Ekibin amacı, hipodermik bir iğne ile vücuda enjekte edilebilen çipler geliştirmek ve ardından ultrason kullanarak vücuttan geri iletişim kurarak bölgesel olarak ölçtükleri bir şey hakkında bilgi sağlamaktır. Mevcut cihazlar vücut ısısını ölçebiliyor, ancak ekip daha birçok olasılık üzerinde çalışıyor.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page