top of page
Perihan Aydoğdu

Ultra İnce Kendi Kendine Çalışan E-Sağlık Yamaları



Osaka Üniversitesi ve Joanneum Research, bir kullanıcının nabzını ve kan basıncını izleyebilen ve potansiyel olarak yeni esnek hareket tabanlı enerji depolama sistemine sahip ultra ince kendi kendine çalışan e-sağlık yamaları geliştirdi.

Elde edilen biyomekanik enerji ile kendini beslemek gömülü piezoelektrik nano jeneratörleri kullanan sağlık izleme yamaları, Osaka Üniversitesindeki bilim insanları tarafından Joanneum Research (Weiz Avusturya) ile işbirliği içinde tanıtıldı. Bu araştırma, yeni otonom sağlık sensörlerinin ve pilsiz giyilebilir elektronik cihazların geliştirilmesine öncülük edebilir.

Giyilebilir teknoloji ve akıllı sensörler daha da yaygın hale geldikçe, tüm bu cihazlara güç sağlama sorunu giderek daha önemli hale geliyor. Her bileşenin enerji ihtiyacı az da olsa, tellerin ve pillerin kullanımı rahatsız edici ve istenmeyen bir durum. Bu durumda yeni enerji biriktirme tekniklerine ihtiyaç doğuyor.


Japonya ve Avusturya’dan Uluslararsı bir araştırma ekibi, sadece hastalrın nabzının ve kan basıncını tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda doğal aktiviteden de güç üretebilen bir ferroelektrik polimerden yapılmış yeni ultra esnek yamalar geliştirdi.


Yazarlara göre bu yamalar diz ve dirsek gibi eklem yerlerine yerleştirilirler ise, çok katmanlı yamalar biyomekanik hareketlerden günde 200 milijoule kadar enerji elde edebilirler. Bu enerji de kardiyovasküler parametrelerin düzenli olarak izlenmesi için yeterlidir. Yamaların yeterince küçük ve neredeyse hiç fark edilmeyecek boyutlarda olması günlük kullanım için de çok güzel bir özelliktir.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page