Termoterapi diğer adıyla ısıyla tedavi zarar görmüş dokuları tedavi etmede yardımcı olur. Örneğin, kemoterapi veya radyoterapi, termoterapi ile birleştirildiğinde tümörlü hücreleri daha etkili bir şekilde öldürür.
Termoterapideki mevcut klinik uygulamalar insan vücudunun içine ya da cilt ile temas halindedir. Enerjiyi harici güç kaynaklarından elde eden ve genellikle yakınsak manyetik alanlar aracılığı ile çalışan bu cihazlar genelde büyük ve statiktir, hastaların hareketini sınırlandırır ve çalışma süresi uzar.
Alternatif bir seçenek olarak hasta vücuduna implante edilen cihazlar ise esnek, vücuda uyumlu, kablosuz ve ısıya dayanıklı olmalıdır.
Son zamanlarda Tokyo Tech’teki araştırmacılar, istenen tüm özellikleri karşılayabilen devrim niteliğinde bir cihaz geliştirdiler. Elektronik kabloların basılı olduğu ve insan derisine uyumlu bir şekilde bağlanan bu cihaz son derecede esneklik gösteriyor.
Cihaz istenen elektriksel performansı gösterdiğinde test için canlı dokuya yerleştirildi. Sonuçlar son derece umut vericiydi. Bir dakika boyunca dokuda herhangi bir yanma belirtisi olmadan 7°C ‘ye kadar yükselebildi.
Doç. Prof. Fujie “Cihazımızın esnekliği, biyouyumluluğu, kablosuz çalışma kapasitesi, endoskopik cerrahi dâhil olmak üzere birçok alanda çalışabileceğini gösteriyor. Ayrıca farklı boyuttaki lezyonlar tedavi edilebiliyor.” dedi.
orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz
Comments