top of page
Beyza Beyaz

SARS-CoV-2'yi Tespit Eden Yüz Maskesi

Harvard Wyss Enstitüsü ve MIT’ deki araştırmacılar, kullanıcının nefesinde SARS-CoV-2'yi tespit edebilen bir yüz maskesi geliştirdi. Maske, CRISPR tabanlı teknoloji dâhilindeki dondurularak kurutulmuş moleküler bileşenler ile virüsü tespit etmek ve kullanıcıyı uyarmak için bir yanal akış tahlil şeridi kullanıyor. Testi başlatmak için, kullanıcının maske üzerindeki bir düğmeye basması yeterli ve standart bir PCR testiyle benzer düzeyde doğrulukla 90 dakika içinde bir sonuç sağlayabilir.



Araştırmacı Peter Nguyen, "Aslında bütün bir teşhis laboratuarını, yüz maskesiyle çalışan ve PCR testlerinin yüksek doğruluğunu antijen testlerinin hızı ve düşük maliyetiyle birleştiren küçük, sentetik biyoloji tabanlı bir sensör geliştirmek için kullandık" "Yüz maskelerine ek olarak, programlanabilir biyosensörlerimiz, virüsler, bakteriler, toksinler ve kimyasal maddeler dahil olmak üzere tehlikeli maddelerin hareket halindeyken algılanmasını sağlamak için diğer giysilere de entegre edilebilir." dedi.


Araştırmacılar bir süredir bu teknik üzerinde çalışıyorlar ve buna “Giyilebilir Hücresiz-Dondurularak Kurutulmuş Teknoloji” (wFDCF) adını verdiler. Hücrelerin nükleik asitleri ve proteinleri manipüle etmek ve tanımak için kullandıkları moleküler bileşenleri kullanıyorlar ve belirli patojenleri veya diğer tehlikeli maddeleri tanımlayabilen giyilebilir cihazlar oluşturmak için bunları kumaşlardaki sensörlere dâhil ediyorlar.



Dondurularak kurutulmuş bileşenler stabildir ve önemli bir raf ömrüne sahiptir ve diğer sentetik biyoloji yaklaşımlarından farklı olarak sistemin çalışması için hücrelere ihtiyacı yoktur.


Nguyen "Diğer gruplar biyomolekülleri algılayabilen giyilebilir cihazlar yarattı, ancak bu tekniklerin tümü, sanki kullanıcı küçük bir akvaryum giyiyormuş gibi, giyilebilir cihazın içine canlı hücreler yerleştirmeyi gerektiriyordu. Eğer o akvaryum bozulursa, tasarlanmış böcekler kullanıcının üzerine sızabilir ve kimse bu fikirden hoşlanmaz” diye ekledi.


Moleküler sensörler harekete geçmek için suya ihtiyaç duyuyor ve bu yeni yüz maskesi, kullanıcı bir düğmeye bastığında su salınan küçük bir su deposu içeriyor. Ardından, bir dizi reaksiyon viral partikülleri bölerek viral RNA'yı serbest bırakıyor. Son olarak, CRISPR teknolojisi bu amplifikasyon ürününü algılıyor ve onu bölerek, gebelik testlerinde kullanılana benzer bir yanal akış şeridi üzerinde görsel bir sonuç sağlıyor.


Çalışmaya katılan başka bir araştırmacı Nina Donghia, "Bu teknoloji, tehlikeli maddeler veya patojenlerle çalışan bilim insanları için laboratuar önlüklerine, doktorlar ve hemşireler için önlüklere veya tehlikeli patojenlere / toksinlere maruz kalabilecek ilk müdahale ekiplerinin ve askeri personelin üniformalarına dâhil edilebilir" dedi.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page