top of page

Omurilik Yaralanmaları İçin Yeni Umut

Elektriksel stimülasyon , merkezi sinir sistemi düzeyinde kişilerin kaybettiği motor fonksiyonlarını uyarmak için kullanılan bir yöntemdir. Paralize kasların harekete geçirilmesi ve istenilen fonksiyonun gerçekleştirilmesi için söz konusu kaslar bu yöntem ile elektrik akımı kullanılarak uyarılır. Özellikle üst ekstremitede meydana gelen omuriliğin yaralanması, Serebral Parsi (SP), felç gibi durumlar için fonksiyonel elektrik stimülasyonu oldukça önemlidir. Bu örneklerden herhangi birine sahip kişinin kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyip ikinci bir kişinin yardımına ihtiyaç duyması, gündelik hayatı birçok yönden olumsuz etkiler. Fonksiyonel elektrik stimülasyonunda kullanılan elektrotlar yüzeysel olarak kullanılabilirken, invaziv olarak kullanılanlar da mevcuttur.

Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, omurilik yaralanmasına sahip olan hastalar için yeni ve heyecan verici bir adım attılar. Hastaların yaralanma sonucu kullanamadıkları elleri ve kolları için oldukça önemli bir gelişme olarak minimal invaziv elektriksel stimülasyon tekniğini geliştirdiler.

Bu çalışmada yer alan araştırmacı Fatma İnanıcı bu kadar hızlı bir sonuç beklemediği belirtirken “Bir rehabilitasyon doktoru olarak, benim deneyimim, insanların ne kadar iyileşeceğinin her zaman bir sınırı olduğuydu. Ama şimdi bu değişiyor gibi görünüyor. Bu sonuçları görmek çok ödüllendirici. ” diyor. “As a rehabilitation physician, my experience was that there was always a limit to how much people would recover. But now it looks like that’s changing. It’s so rewarding to see these results.”


Orijinal haber buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page