Acaba Covid-19’u yenmek için üretilen mRNA aşıları bir yıl içerisinde milyonlarca insanın ölümüne sebep olan kanser dahil olmak üzere birçok farklı hastalığı da yenebilir mi?
Alman firma BioNTech ve Amerikan ortağı Pfizer, Amerikan şirketi olan Moderna ve Alman merkezli CUREVAC NV mRNA tekniği kullanarak geleneksel aşı yöntemine farklı bir bakış açısı sunan firmalardır.
Peki, geleneksel aşı nedir? Nasıl üretilir? Geleneksel aşı, inaktif ya da zayıflatılmış virüsün hasta olmadan önce vücuda verilip önden vücudun bağışıklık cevabı üretmesi ve ileriki zamanlarda aktif virüsle karşılaşınca vücudun bu aktif virüse karşı daha hızlı ve fazla miktarda bağışıklık cevabı üretmesini sağlar. Bu tür aşıların üretim sürecinde çeşitli kimyasallara ve hücre kültürüne ihtiyaç duyulmaktadır.
mRNA aşılarında ise vücudun bağışıklık yanıtı oluşturması için zayıflatılmış veya inaktif virüs vücuda verilmez. Burada virüsle savaşması için antikorların nasıl oluşturulması gerektiğine dair talimatlar sentetik bir mRNA ipliğine kodlanır ve bu programlanmış mRNA ipliklerinin vücuda enjekte edilmesi prensibi ile bağışıklık yanıtı oluşturulur. Bu süreç nispeten daha hızlı bir süreç olmakla beraber aynı zamanda mRNA’ların hücre çekirdeğine geri dönme özelliklerinin olmaması kontaminasyon riskini de azaltır. Peki, mRNA aşı tekniği ile kanser dahil olmak üzere diğer hastalıklarla nasıl savaşabiliriz? mRNA ipliklerine kodladığımız bilgiyi vücut hücrelerinde üretebilme fikri ile birçok hastalığa karşı üretilmesi gereken bağışıklık cevabını vücut üretebilir mi?
Bu soruya şöyle bir yorum getirebiliriz. Eğer savaşmak istediğimiz hastalığın bağışıklık cevabını mRNA’ya kodlayıp vücuda enjekte edersek ve mRNA doğal işlevini yaparken aslında bu hastalık ile de savaşabilir mi? Tabii ki bu işlemi gerçekleştirmek yukarıda anlatıldığı kadar kolay olmasa da üzerine kafa yormaya değer. Gelecek için bir umut olabilir.
Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.
コメント