top of page

Hemoglobin Ölçümleri için Mikroakışkanlar ve AI Mikroskopisi


Hemoglobin (HGB), kemik iliğinde üretilen ve kırmızı kan hücrelerinde depo edilen demir açısından oldukça zengin bir proteindir. Çeşitli sağlık sorunlarından muzdaripken, bir sağlık kurumuna başvurduğunuzda durumun tespiti için sizden rutin bir takım testler istenmektedir. Bunlardan biri de kan testleridir. Kandaki hemoglobin seviyeleri önemli bir sağlık belirteci olmakla beraber pulmoner fibroz ve anemi dahil çeşitli durumların teşhisine yardımcı olmak için kullanılabilir. Günümüzde, kan numunelerini hemoglobin içeriği açısından analiz etmekte kullanılan ekipman, tipik olarak her bir analiz için özel bölmeler ve optik algılama ekipmanı ile çeşitli diğer parametreleri de ölçmektedir. Bu da ekipmanın hantal ,pahalı ve çalışması için yeni yönteme kıyasla daha büyük kan örnekleri gerektirdiği anlamına gelir


Indian Institute of Science ve Hindistan Bengaluru merkezli bir şirkel olan SigTuple Technologies bünyesinde bulunan araştırmacılar , küçük hacimli kan örneklerinde hemoglobin seviyelerini ucuz bir şekilde ölçmek için bir yöntem geliştirdiler. Mikroakışkan çip ve yapay zeka ile çalışan bir mikroskobu birleştiren bu yöntemin; hemoglobin ölçümlerini düzene koymaya yardımcı olacağını, sadece küçük bir kan hacmi gerektiğinden ve klinisyenler için gerekli ekipmanın mevcut sistemdekinden daha ucuz olması sebebiyle hastalar için işleri kolaylaştıracağını umuyorlar.Bunlarla birlikte araştırmacılar,görüntülemeye dayalı özel bir hemoglobin analiz sistemi bu sorunların ele alınmasına yardımcı olabileceğini düşünmektedir.


Tasarlanan sistem, küçük hacimli bir kan örneğinin yüklendiği mikroakışkan bir çipten oluşur ve numune içindeki hemoglobini tespit etmek için bir sodyum lauril sülfat ise deneyi çalıştırır. Sonraki aşama da, otomatik AI görüntüleme analizine sahip bir mikroskop kullanılarak numunedeki hemoglobin miktarını tahmin etmek için görüntü de alınabilir. Mikroskop, sodyum lauril sülfat / hemoglobin kompleksi bu dalga boyunda ışığı emerken numuneyi aydınlatmak için yeşil bir LED kullanır

Ucuz ve kullanışlı olan bu teknoloji ayrıca kolesterol, protein ve glikozlu hemoglobin dahil olmak üzere kandaki diğer maddeleri de ölçme potansiyeline sahiptir.


Kandaswamy, "Bu makale temeli atıyor ve aynı zamanda hem çip tasarımı hem de reaktif geliştirme açısından geleneksel biyokimyasal testleri bir çip üzerine çevirmek için gelecekteki girişimler için bir kılavuz görevi görecek" dedi.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page