top of page

Elektronik Burun Fark Edilmesi Zor Kanser Türlerini Algılayabiliyor

Pennsylvania Üniversitesi ve Penn’s Perelman Tıp Okulundaki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, kan örneklerinden yayılan buharları kullanan koku tabanlı bir test sayesinde pankreas ve yumurtalık kanseri hücrelerini ayrıca iyi huylu tümörleri yüzde 95 oranında doğrulukla ayırt edilebildi.


Bulgular pankreas ve yumurtalık kanserleri gibi fark edilmesi zor kanser türlerini kan plazmasından yayılan uçucu organik bileşikleri (VOC’ler) deşifre etmek için yapay zeka ve makine öğrenimini kullanan aracın invaziv olmayan bir yaklaşım olarak hizmet edebileceğini kanıtlıyor.


Johnson “Verilerin tümörleri hem ileri hem de erken safhalarda tespit edebilmemizi kanıtlaması heyecan verici. Klinik ortam için uygun şekilde geliştirilirse standart kan alımında yapılan bir test olarak bile kullanılabilir.” dedi.


Elektronik koku alma ‘e-burun’ sistemi, tüm hücrelerde yayılan VOC’ların bileşimini tespit etmek için kalibre edilmiş nanosensörlerle donatılmıştır. Araştırmacıların önceki çalışmaları, yumurtalık kanseri olan hastaların doku ve plazmalarından salınan VOC'ların, iyi huylu tümörü olan hastaların örneklerinden salınanlardan farklı olduğunu kanıtlamıştır.


Teknolojinin örüntü tanıma yaklaşımı, insanlardaki koku duyusunun çalışmasına benzeri olarak koku karışımlarının beyine ne kokladığını iletir. Bu aygıt, 20 dakika veya daha kısa sürede kanser hücreleri ile daha fazla ilgili VOC kalıplarını ve sağlıklı kan örneklerinden hücrelerle ilgili olan VOC kalıpları tanımlamak için eğitildi ve test edildi.


Postrel "Sıvılardan ve buharlardan kanseri tespit edebilen ticari cihazların ilk prototipleri yakında hazır olacak ve çalışmalarını ilerletmeleri için bu Penn araştırmacılarına sunulacak." Diye açıkladı.




Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page