top of page

ELEKTRİK UYARIMI YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRABİLİR


Yeni bir çalışma, elektrik uyarımının kan damarları içindeki beyaz kan hücrelerini ve oksijeni yaralara taşımasına ve iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.





Ohio Eyalet Üniversitesi'nde mekanik ve havacılık mühendisliği doçenti Shaurya Prakash "Kan damarlarını elektrikle uyarırsanız daha iyi büyüyebileceğine dair bir spekülasyon vardı" dedi. "Ve kan damarı modellerimizdeki hücrelerin tepkisinin, yara iyileşmesinde devam eden çalışmalarımız için olumlu sonuçlar doğurabilecek damarların geçirgenliğini değiştirmeye yönelik önemli bir umut vaat ettiğini gördük."


Araştırmacıların insan hücreleri kullanılarak yapılan laboratuvar testlerinde buldukları şey, kan damarlarını elektrikle uyarmanın, olası yeni damar büyümesini düşündüren fiziksel bir işaret olan kan damarı geçirgenliğinde belirgin bir artış göstermesidir.


Prakash, "Bu ilk bulgular heyecan verici ve çalışmanın bir sonraki aşaması, yeni bilgiler geliştirip geliştiremeyeceğimizi ve nasıl geliştirebileceğimizi incelememizi gerektirecek" dedi.


Çalışma, kan damarı geçirgenliğindeki değişikliklerin, kanla taşınan hücreleri bir yara bölgesine daha hızlı ulaştırabileceğini öne sürdü, ancak bunun nedenini açıklamadı. Çalışma, elektriğin kan damarı hücrelerini bir arada tutan proteinleri etkilediğini gösteriyordu, ancak bu sonuçlar kesin değildi.


Çalışma, daha önce elektrikli bandajların yaralı köpeklerde iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olabileceğini gösteren Prakash liderliğindeki daha geniş bir ekibin çalışmasının bir uzantısıdır. Bu çalışma, elektriksel stimülasyonun yara bölgelerindeki enfeksiyonları yönetmeye de yardımcı olabileceğini gösterdi. Bu yeni ve heyecan verici bulgular, araştırmacıların daha fazla araştırma yapmayı umduğu bir fenomen haline geldi.


Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.


bottom of page