top of page

Düşünce Yoluyla Hareket Edebilen Robotik Kol



Her geçen gün teknolojinin ve buna bağlı olarak inovatif gelişmelerin birçok örneğine şahit olmaktayız. Bu gelişmeler hem sosyal olarak hem de ekonomik açıdan hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bu örneklerden bir tanesi de yakın zaman içerisinde Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen ve çiplerle hareket edebilen robotik kol.

Robert Chimielewski 30 yıldır Kuadripleji isimli hastalıkla mücadele etmektedir. Kuadripleji iki bacağın ve kolun kısmi veya tamamen felç olması durumu ile meydana gelen bir hastalıktır. Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki bilim insanları geliştirmiş oldukları tedavi yöntem ile Chimielewski’nin beyin dalgalarıyla robotik kol kullanmasını sağlamayı başarmışlardır.

Baltimore'daki Johns Hopkins Hastanesi'nde bir klinik araştırmanın parçası olarak, tedavi yöntemini gerçekleştirebilmek için 10 saatlik bir ameliyat ile Chmielewski’nin beynine 6 adet elektrot çip yerleştirilmiştir. Yerleştirilen çiplerin aldığı dalgalar sayesinde robotik kollar düşünce ile hareket edebilmektedir. Tedavi yöntemi için tasarlanan robotik kol , insan kolunun sahip olduğu fonksiyonlara sahip olmakla beraber düşünceleri de sesli bir şekilde dile getirebilmektedir.

Chmielewski’nin bedenine sürekli bağlı olma zorunluluğu bulunmayan robotik kolu yalnızca yemek yemek istediğinde kullanmaktadır.

Açıklamada bulunan Johns Hopkins Üniversitesi‘nden David Handelman, amaçlarının bu tedavi yöntemi ile insanların hayatını kolaylaştırmak olduğunu ve hayatın temel ihtiyaçlarından birinin yemek yemek olduğunu ,geliştirdikleri bu yöntem ile amaçlarına ulaştıklarını dile getirmiştir.

Yapay zeka, robotik ve beyin-makine ara yüzünü birleştiren kapalı döngü bir sistem geliştirmek için yola çıkan ekip, beyin-bilgisayar ara yüzü sinyallerini robotik ve yapay zeka ile birleştirerek insanın görevin en önemli kısımlarına odaklanarak bu yöntemi daha fonksiyonel bir hale getirmeyi hedeflemektedir.


Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page