top of page

DÜNYANIN EN YUMUŞAK BEYİN İMPLANTI

Beyin implantları genellikle nörolojik disfonksiyonu tedavi etmek ve bilişsel yetenekleri geliştirmek için kullanılan bir araştırma alanıdır. İmplantlar, beyin aktivitesini izlemek veya elektrik darbeleri kullanarak beynin bazı kısımlarını uyarmak için de tercih edilmektedir. Ancak bir süre sonra yabancı cisim tepkisini tetikleyerek iltihaplanmaya neden olup ve ardından etkinliklerinde bir azalmaya neden olabilmektedirler. Bunun nedeni ise önceki implantların beyin dokusundan daha sert olmasıdır.


Bunun üzerine Kanada'da bulunan McGill Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi, beyin dokusunun kendisi kadar yumuşak olan beyin implantları oluşturmak için yeni bir yöntem geliştirmeyi başardı. Araştırmacılar, dikiş ipliği kadar ince (yaklaşık 0,2 mm), günümüzün en yumuşak beyin implantını oluşturmak için tıbbi uygulamalarıyla yaygın olarak bilinen silikon polimerleri ve şeker kullandılar. Ve bu süreçte Hem implantı yapmak hem de sertleştirilmiş şekerden yapılmış bir iğneye kapsüllemek için birbirinden farklı teknikler kullanmayı tercih ettiler.Ve bu çalışmalar sonucunda bugüne kadarki en yumuşak beyin implantını elde etmeyi başardılar.


McGill'de biyomedikal mühendisliği profesörü ve çalışmanın yardımcı kıdemli yazarı David Juncker, "Biyomedikal mühendisliği araştırması imkansızı mümkün kılmakla ilgilidir" diyor. "Burada beyin kadar yumuşak bir implant yapmak ve onu beyne yerleştirmek için yola çıktık, bu büyük bir zorluktu. Sonuçlar ve uzun ömürlü, iyi tolere edilen beyin implantları için açılma olasılığı konusunda heyecanlıyız."

Bu çalışma Advanced Materials Technologies dergisinin Mart sayısında yayınlandı ve Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyi, Kanada Sağlık Araştırmaları ve Sağlıklı Beyinler, Sağlıklı Yaşamlar tarafından finanse edildi.



Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.


bottom of page