top of page

COVİD-19 AŞISINDA İKİNCİ DOZ GEREKLİ Mİ ?

Günlük işlerimizi aksatmadan yaşantımıza devam etsek de Covid-19 ile mücadelemiz maalesef devam ediyor. Bilindiği üzere, Covid-19 tedavisi için birçok aşı çalışması yürütülüyor AstraZeneca, Moderna, CoronaVac ve Pfizer bunlardan bazıları. Ülkemizde ve dünya genelinde bu aşılar uygulanırken, yapılan bir araştırma aşı için ikinci doza gerek olmayabileceğini gösterdi.

İlk olarak aralık 2020 yılında , ABD’ de yürütülen çalışmalarda geliştirilen aşının kabul edilebilir yan etkileriyle birlikte virüse karşı oldukça etkili olduğu görülmüştü. Şimdilerde ise Mount Sinai’deki araştırmacılardan güzel ve yeni bir haber geldi. Araştırmacılara göre aşının ikinci dozuna ihtiyacımız olmayabilir. Araştırmacılar, önceden enfekte olmamış kişilerin aşının ikinci dozundan sonra verdikleri tepki ve daha önce efekte olmuş kişilerin, aşının ilk dozuna verdikleri yanıtın benzer olduğunu ortaya koydular.

Dr.Krammer "Bu bulgular, tek bir aşı dozunun, COVID-19 testi pozitif olan kişilerde çok hızlı bir bağışıklık tepkisi sağladığını gösteriyor" diyor. "Aslında, bu ilk doz, immünolojik olarak, enfekte olmamış kişilerdeki güçlendirici (ikinci) doza benziyor." diye ekliyor.“These findings suggest that a single dose of vaccine elicits a very rapid immune response in individuals who have tested positive for COVID-19,” “In fact, that first dose immunologically resembles the booster (second) dose in people who have not been infected.”


Aşının bilinen yan etiklerinin yoğunluğu kişiden kişiye değişebilirken çok fazla bir çeşitlilik göstermiyor. Fakat yoğun bir yan etkiye maruz kalan enfekte olmuş kişiler için ikinci doz oldukça korkutucu görünebilir. Tek dozun yeterli gelmesi durumunda, hastalar ikinci dozun yan etkilerine maruz kalmak, hatta düşünmek zorunda bile kalmayacaklar.

İkinci doz aşıya gerek kalmaması demek, toplumun diğer kesimlerine aşılama işleminin daha hızlı yapılacağının bir göstergesidir. Aşı kaynakları ciddi anlamda kısıtlı olduğundan, bir dozun yeterli gelmesiyle birlikte daha fazla kişi aşılanmış olacaktır. Bu da haliyle pandemi ile devam eden mücadelemizin artan bir ivmeyle devam etmesi demek olacaktır.



Orijinal habere buradan ulaşabilirsiniz.



bottom of page