top of page

Biyomedikalde Biyomimikri’nin Yeri

Beren Ökdem

Biyomimikri, basitçe hayatı taklit etmek demektir. Yunanca “bios” ve “mimesis” kelimelerinden oluşmuştur. Tasarım açısından daha kullanışlı, insan hayatını kolaylaştıran, zamandan tasarruf sağlayan ve sürdürülebilir ürünler oluşturabilmek için doğada var olan tasarımları örnek almayı ifade etmektedir.(1) İnsanların çevreye saygılı projeler üretmesine katkıda bulunur. Özellikle son dönemde popüler olan biyomimikri çalışmaları, dünyanın giderek azalan doğal kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmayı hedefler. Doğallığı ön planda tutan, bilim ve sanat tarihinde pek çok örneği olan bu süreç, teknoloji, sanat, ulaşım ve enerji gibi birçok farklı alanda uygulanabilir.(2)

Biyomimikri Kullanım Alanları Nelerdir?

Biyomimikri kullanım alanları; endüstri, yapay zeka, ulaşım, mimari, robotik gibi alanlarda kullanılan birçok ürünün temelini oluşturur. Amerikalı mühendis Otto H. Schmitt tarafından 1969 yılında ortaya atılan biyomimikri, ilk olarak biyomedikal mühendisliği alanının kurulmasıyla tanınmıştır. Ortaya çıktığı günden bu yana popülerliği artan ve yeniliği desteklemek için doğal organizmalardan yararlanan biyomimikri, sürdürülebilir olmayı amaçlar.(1)

Biyomimikrinin Önemi

Biyomimikri, doğanın deneyimlerini insan çözümlerine entegre ederek gezegenimizin anladığı dilden konuşmamıza imkan tanır. Bu sayede iklim krizine karşı geliştirdiğimiz “çözüm yok” karamsarlığını geride bırakarak doğayı kurtarmanın yine doğanın destekleriyle mümkün olduğunu anlamamızı sağlar. (3)

Biyomimikrinin Hayatımızdaki Örnekleri

Biyomimikrinin hayatımızda mayo-köpek balığı derisi, hızlı tren-yalıçapkını kuşu, boya-lotus çiçeği gibi (4) bir sürü örneği bulunsa da en ünlüsü cırt cırt bantlar-dulavrat otu örneğidir.

Biyomimikri örnekleri arasında en çarpıcı inovasyonlardan biri olan Velcro, George de Mastral isimli İsviçreli bir elektrik mühendisi tarafından geliştirildi. Mastral, 1941 yılında köpeğinin tüylerine yapışan dulavrat otu dikenlerini fark etti ve bu dikenlerin tüylü yüzeylere kolayca yapışabildiğini anladı. Dikenlerin yapısını mikroskobik ortamda inceleyen Mastral, günümüzde neredeyse her alanda kullanılan cırt cırt bantlarını bu şekilde icat etti. (4)

Biyomedikal mühendisliği sayesinde ortaya çıkan bu kavram kullanım alanlarıyla gelecek için umut vadediyor.


Referanslar



Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Ortak Akıl İle Yenilikçi Hareket!

©2020 by BIYOMED - Biyomedikal Mühendisleri Derneği - Biomedical Engineers Association Turkey.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page