Şehir Hastanelerinde Tıbbi Ekipman Onay Süreci
- Umman Ağzıtemiz
- 17 Oca
- 2 dakikada okunur

Kamuoyunda Şehir hastaneleri projeleri olarak bilinen kamu özel işbirliği modeli ile yapımı tamamlanan sağlık tesisleri yüksek kalite standartlarına ve hasta kapasitesine sahip hastanelerin yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işleridir.
Yapım işleri inşaat işleri, mekanik işler, elektrik işleri, Arazi Düzenleme, Altyapı ve Üstyapı Çalışmaları (Servis Bağlantıları + Harici İşler + Peyzaj), Tasarım ve Mühendislik (Mimari, statik, elektrik, mekanik, altyapı, peyzaj, vb), İşletmeye Alma, Proje Yönetimi, Komisyon ve Taahhüt işlerini kapsamaktadır.
Şehir hastanelerinde 19 farklı hizmet verilmektedir. Bunlardan bazıları Görüntüleme hizmeti Laboratuvar hizmeti, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon hizmeti, Bina ve Arazi hizmeti, Hasta Yönlendirme ve Refakat / Resepsiyon / Yardım Masası / Taşıma Hizmetleri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Uygulama ve İşletme hizmeti, Mefruşat hizmetleri, İlaçlama hizmeti, Otopark hizmeti gibi hizmetlerdir.

Ürünler ise anne emzirme koltuğu, buzdolabı, karyola ve şiltesi misafir koltuğu oturma grubu gibi Mefruşatlar ile ameliyathane masa ve lambaları cerrahi setler hasta yatak sedyeleri operasyon mikroskopları göz ekipmanları gibi Tıbbi Ekipmanlardır.
Kamu özel işbirliği projelerinin işletme dönemine geçmesi yaklaşık 4,5 yıl sürmektedir. Bu sürenin bir yılı ihale süreci, yaklaşık 3,5 yılı ise yatırım dönemidir. Yükleniciler bu sürenin sonunda ihale sürecinde belirlenen Tıbbi Ekipmanları Sağlık Tesisinde kullanıma hazır hale getirmekle yükümlüdür. Yükleniciler tarafından kullanılacak malzemeler idare onay sürecinden geçmektedir.

Onay Süreci üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada Yüklenici tarafından onay dosyası hazırlanır. İkinci aşamada İdare adına izleme değerlendirme ve danışmanlık hizmetleri veren Müşavir firmalar tarafından yapılır. Üçüncü aşama ise Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü ilgili evrakları inceleyerek onay sürecini tamamlar.

Yükleyicilerin bünyesinde bulunan Biyomedikal departmanları kullanılmak istenen tıbbi ekipmanlar için 3 nüsha olarak malzeme onay formları hazırlar. Bu formlarda kullanılmak istenen tıbbi ekipmanların markaları, modelleri, hangi projeye ait oldukları varsa yüklenicilerin açıklamaları yer alır. Formların ekinde ise teknik bilgi föyü, ÜTS kaydı, TSE, CE gibi sertifikalar, İdare eki teknik şartname, tıbbi ekipmana ait katalog ve teknik şartnameye cevap beyanları bulunur.
Müşavir firmalar incelemelerinde önerilen marka ve modellerin şartnameye ve günümüz teknolojisine göre değerlendirmesini yapar. Buna göre Onay, Şartlı Onay veya Ret verebilir. Örnek vermek gerekirse onay sürecinde henüz ÜTS kaydı yapılmamış bir tıbbi ekipman Kabul öncesine kadar ÜTS kaydının tamamlanması şartıyla Şartlı Onay alabilir.
İdare gerek Yüklenicinin gerekse Müşavirin değerlendirmelerini inceleyerek onay aşamasını tamamlar. İdare onay sürecinde ekipmanların marka seçimine müdahil olmamaktadır ancak malzemelerin model ve konfigürasyonları İdare ile birlikte karar verilir. Malzeme Onay Formları temsile yetkili kişiler tarafından imzalanmalıdır. Üç nüsha olarak hazırlanan malzeme onay formalarının bir nüshası İdare’de, bir nüshası Müşavirde, bir nüshası da Yüklenicide kalacak şekilde dağıtımı yapılarak onay süreci tamamlanır.
Comments